Mai bine 3 zile fără sare decât o zi fără ceai verde!

Aşa sună un vechi, dar cât se poate de adevărat proverb chinezesc. De altfel, până acum câteva zeci de ani numai ţările din Asia beneficiau de proprietăţile curative ale ceaiului verde, cunoscând acest remediu naturist de peste 4000 ani. Astăzi, toată lumea a auzit de acest ceai şi a înţeles că aceasta este o bautură elixir pentru sănătatea şi starea de bine a corpului nostru.

Ceaiul verde se bucură de o atenţie semnificativă, majoritatea companiilor producătoare de medicamente au creând chiar şi o serie de suplimente nutriţionale care au la bază extractul de ceai verde. Să nu mai menţionăm numeroasele loţiuni, geluri de duş şi alte produse de îngrijire a pielii care au în componenţă această plantă.

Ceaiul verde provine din planta de ceai Camellia sinensis (cu origini în sud-estul Asiei) din care se mai prepară şi ceaiul negru şi oolong, diferenţa fiind la nivelul modului de procesare:

  • Ceaiul negru frunzele proaspat culese sunt uscate imediat, înainte să se ofilească, după care sunt încălzite la lumina soarelui şi lăsate să se oxideze complet.
  • Ceaiul verde frunzele culese sunt trecute printr-o baie de aburi, apoi sunt uscate şi sfărâmate, împiedicând astfel procesul de fermentaţie.
  • Ceai oolongacest tip de ceai se diferenţiază de celelalte prin perioada de recoltare a frunzelor, aceasta realizându-se mult mai târziu după maturarea frunzelor.
  • Ceaiul alb acesta este cel mai puţin procesat, motiv pentru care conţine cea mai mare cantitate de antioxidanţi. Ceaiul alb este făcut din frunze tinere şi muguri, care apoi sunt aburite şi uscate cu atenţie.

 Compoziţia

Ceaiul verde este format din uleiuri esenţiale, teină, tannini catechici, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu, fluor şi altele. Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grăsimilor şi factor de protecţie anticancer.

Modul de preparare

Temperatura apei trebuie fie în jur de 70 de grade Celsius.

Sunt mai multe metode prin care puteţi ajunge la aceasta temperatură. Prima metoda ar fi să aduceţi apa la fierbere şi apoi să o lăsaţi să se răcească în jur de 3 minute sau puteţi să o luaţi de pe foc atunci cand apar primele bule la fundul vasului. Când apa ajunge la temperatura potrivită introduceţi frunzele de ceai (o linguriţă pentru o ceaşcă) şi le lăsaţi la infuzie 2-3 minute. Este de preferat ca ceaiul verde sa fie băut proaspăt. Ideal ar fi ca frunzele de ceai să fie ţinute într-un borcan de sticlă, într-un loc ferit de umiditate. După prepararea primului ceai nu aruncaţi frunzele deoarece puteţi prepara din ele chiar şi 2-3 infuzii.

Aroma

Toate tipurile de ceai provenite din Camellia sinensis au acelaşi gust dar arome diferite. Aroma diferă în funcţie de gradul de procesare, astfel, cu cât frunzele au fost mai prelucrate, cu atât mirosul este mai puţin pătrunzător. Aroma ceaiului verde poate fi caracterizată ca fiind proaspătă, uşoară şi energică.

Cantitatea de ceai recomandată

Majoritatea studiilor au demonstrat că pentru a beneficia de toate proprietăţile curative ale ceaiului verde o persoană trebuie să consume cel puţin 3 pahare de ceai verde pe zi. Această cantitate de ceai asigură necesarul de antioxidanţi pentru menţinerea sănătăţii organismului.

 Beneficiile ceaiului verde:

1. Scade riscul apariţiei cancerului cancer mamar, cancer pulmonar, cancer de colon, cancer de piele, tumora cerebrală, cancer cervical, cancer ovarian, cancer hepatic, cancer esofagian, mezoteliom, cancer stomacal, azbestoza etc.

2. Previne apariţia bolilor cardiovasculare hipercolesterolemia, hipertensiune arterială, infarct miocardic.

 3. Ajută la pierderea în greutate – contribuie la arderea grăsimilor şi caloriilor, creşte rata metabolică.

4. Stimulează activitatea cerebrală protejând împotriva apariţiei afecţiunilor specifice – tulburări de memorie, Alzheimer, Parkinson dar stimulează şi producţia de tianină (molecule care cresc performanţele medicale).

5. Întăreşte sistemul imunitarprevine astfel apariţia gripei, intoxicaţiilor alimentare, pneumoniei, tuberculozei, cariilor dentare, răcelilor, candidei, dizenteriei, meningitei, infecţiei cu Helicobacter pylori etc.

 6. Ajută la ameliorarea diferitelor afecţiuni: acnee, alergii, anemie, cataractă, diabet tip 1, diabet tip 2, gastrită, glaucom, insuficienţă renală, distrofie musculară, rozaceea, apneea de somn, stres, artrita reumatoida etc.

7. Este eficient pentru detoxifierea organismului şi prevenirea apariţiei ridurilor premature.

Sursa tuturor acestor beneficii

Antioxidanţii. Ceaiul verde conţine o cantitate semnificativă de antioxidanţi naturali, numiţi polifenoli, care neutralizează radicalii liberi – molecule foarte toxice pentru celule dacă nu ar exista substanţe care să-i neutralizeze, conducând la apariţia mai multor afecţiuni. O cantitate considerabilă de antioxidanţi se găseşte şi în fructe şi legume.

 Sfaturi:

  • Infuzia de ceai verde poate fi folosită pentru demachiere sau pentru a vă spăla faţa. De asemenea, aplicarea pe ochi a două pliculeţe reci (3-5 minute la frigider) calmează roşeaţa ochilor şi estompează cearcănele (ipoteză verificată şi aprobată personal).
  • În cazul micozelor de la picioare efectuaţi băi de 20 minute cu o infuzie concentrată de ceai verde.
  • Pentru un ten bine hidratat, luminos, dar şi pentru estomparea ridurilor, stimulează circulaţia sangvină în zona feţei prin masarea zilnică cu un cub de gheaţă din ceai verde.
Anunțuri

2 gânduri despre „Mai bine 3 zile fără sare decât o zi fără ceai verde!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s