Rodia

Rodia este un arbust foios de înălţime până la 5–8 m. În fapt, termenul de rodie reprezintă fructul, iar planta se numeşte rodiu sau rodier.rodia

Fructul are dimensiune mai mare decât portocala şi mai mic decât grapefruit-ul, 7–12 cm în diametru cu o formă hexagonală rotunjită, are o coajă roşie groasă şi în jur de 600 seminţe. Unele soiuri au pulpa de culoare violet.

Rodia are puţine calorii, multe fibre, vitamine şi antioxidanţi care previn apariţia mai multor boli. O singură rodie pe zi asigură 40% din doza zilnică recomandată de vitamina C, este bogată în acid folic, vitaminele A si E şi are de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât vinul roşu.

Cu toate că este un fruct cultivat de mii de ani, abia recent oamenii de ştiinţă i-au studiat puterile şi efectele benefice asupra sănătăţii. În studii preliminare de cercetare în laborator şi în cadrul unor studii pilot efectuate pe oameni, sucul de rodie s-a dovedit eficient în reducerea factorilor de risc pentru maladiile cardiace şi ateroscleroză.

rodia 2

Sucul de rodie trebuie  consumat cu moderaţie în timpul unui tratament medicamentos deoarece numeroşii antioxidanţi pe care îi conţine pot influenţa metabolizarea substanţelor active din medicamente. Este un sfat pe care trebuie să îl urmeze mai ales cei care iau pastile pentru reglarea tensiunii arteriale.

Alegerea unei rodii

Atunci când alegi o rodie ai grijă să fie grea în palmă, colorata puternic şi cu o coajă fără zgârieturi. Se păstrează bine la frigider chiar şi o lună, dar este recomandat să o consumi cât mai repede pentru a savura gustul bun.

Curaţarea unei rodii

Odată cumparată, trebuie să ştim să o şi curăţăm (rodia păteaza permanent ţesăturile şi colorează degetele şi unghiile). Facil, această operaţiune este recomandat a fi făcută astfel:

 

Reţete cu rodii

Rodia poate fi consumată în starea sa naturală sau ca şi ingredient în diferite reţete sănătoase şi extrem de delicioase.

Recomand:

Salată crocantă cu rucola şi rodie

Peşte umplut cu sos de rodie

Morcovi caramelizaţi în sos de rodie

Cheesecake cu rodii (delicioasă în varianta raw)

Aveţi grijă de voi!

Reclame

Un gând despre „Rodia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s