Sămânţa sănătăţii (2)

 

Alte seminţe, alte beneficii – partea a doua a articolului Sămânţa sănătăţii.

 

Seminţe de chia

Mici, dar cu o valoare nutritivă foarte mare, aceste seminţe conţin fibre, proteine, nutrienţi, antioxidanţi, calciu (chiar mai mult decât laptele), şi aproximativ 35% acizi graşi – Omega 3. Contribuie la stabilizarea nivelul de zahăr din sânge, scade riscul de boli cardiovasculare şi ajută la scăderea greutăţii prin scăderea poftei de mâncare. Previn anxietatea şi depresia şi contribuie chiar la încetinirea procesului de îmbătrânire. Din toate aceste motive, seminţele de chia au fost numite super alimentul mileniului 3 deci merită încercate. Pot fi consumate cu iaurt, shake-uri, salate sau în compoziţia diferitelor reţete. Seminţele de chia pot fi cumpărate online de aici la pachet sau de aici la kilogram (avantajos din punct de vedere al preţului), din magazine Plafar/Bio la un preţ orientativ de 13 lei/100 gr.

Reţete:

 1. Icre din seminţe de chia
 2. Budincă de fructe cu seminţe de chia
 3. Biluţe chia

Despre semințele de chia puteți citi articolul detaliat (cu beneficii, proprietăți, rețete, prețuri și achiziție)   aici  în Semințele de chia – chiar valoroase!

 

Seminţele de chimen

Cred că ne amintim cu toţii de ceaiul de seminţe de chimen pe care îl beam, copii fiind, atunci când aveam colici sau dureri de burtă. Ei bine, chimenul este folosit şi în prezent pentru tratarea balonărilor intestinale deoarece facilitează eliminarea gazelor din stomac şi intestine. Aceste seminţe formează un puternic stimulent al secreţiilor gastrice, reglează funcţiile stomacului, acţionând ca antiiflamator ţi antiseptic intestinal. Mai mult decât atât, este diuretic şi fluidifică secreţiile bronhice. Cel mai uşor şi indicat este consumul chimenului sub formă de infuzie: o linguriţă şi jumătate de seminţe la o cană de apă clocotită, băut călduţ, cu înghiţituri mici, după mesele principale. Pot fi folosite şi ca ingredient în reţete, dar în cantităţi mici deoarece au o aromă foarte puternică.

Reţete:

 1. Supă de chimen
 2. Salată de vinete cu chimen
 3. Orez cu chimen

 

Seminţele de soia

Având multiple calităţi antiseptice pentru tractul urinar, seminţele de soia sunt indicate în combaterea infecţiilor urinare şi în litiaza urinară. Au un conţinut ridicat de proteine (chiar şi cu 20% mai mult decât conţine carnea), aminoacizi, săruri minerale şi multe vitamine ( A, B1, B2, C, D, E, K, P). Se consumă îndeosebi sub formă de germeni (aici)unde este descris şi procedeul de obţinere a germenilor de soia– sau ca atare (aici).

Reţete:

 1. Snack cu boabe de soia (preferabil fără sare)
 2. Pate din boabe de soia
 3. Tocaniţă cu soia boabe

 

Seminţele de muştar

Cunoscute ca şi luptători împotriva nivelului ridicat al colesterolului, regim în care este recomandat a fi consumată câte o linguriţă cu 30 minute înainte de fiecare masă, fiind necesare cure de 3-4 săptămâni. Seminţele de muştar conţin uleiuri, mucilagii şi senagrină, o substanţă care fluidizează sângele din vasele subcutanate, accelerând procesele de vindecare în cazul inflamaţiilor, fapt datorită căruia este folosită făina din seminţe de muştar pentru diminuarea durerilor reumatismale, sub formă de comprese pe locul afectat. Ca şi celelalte seminţe, cele de muştar pot fi găsite în magazine (online sau nu) de tip Plafar / Bio la preţul orientativ de 3-4 lei/150 gr.

Reţete:

 1. Muştar de casă
 2. Varză cu seminţe de muştar
 3. Somon în crustă de boabe de muştar

Acestea ar fi categoriile principale de seminţe dar cu siguranţă există şi altele încă nedescoperite sau prea puţin consumate. Este bine de ştiut că acestea pot fi achiziţionate şi sub formă de uleiuri sau diferite tincturi, care, dacă sunt 100% naturale şi neprocesate, păstrează proprietăţile seminţelor, oferind (unora dintre noi) un mod mai facil pentru consum.

 

Personal, mă asigur să am în permanenţă depozitate în cămară borcănele cu diferite seminţe, cele de in fiind nelipsite din alimentaţia mea (am scris despre ele aici). Consum şi seminţe de floarea soarelui, dovleac, cânepă pe care îmi place să le adaug în salate de crudităţi sau iaurt, şi chimen, pe care îl beau sub formă de ceai.

 

Sunt mici, dar au efecte mari aşa că merită să le consumaţi pentru a avea o alimentaţie echilibrată şi o viaţă sănătoasă.

Aveţi grijă de voi! Meritaţi!

4 gânduri despre „Sămânţa sănătăţii (2)

 1. Pingback: Sămânţa sănătăţii | dana1967

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s