Lavanda. Liniştea.

Lavanda este o plantă aromatică și medicinală, cu tulpini ramificate în tufă, înaltă de 30–50 cm, frunze mici, înguste și flori albastre parfumate. Originară fiind din regiunile calcaroase și muntoase mediteraneene, la noi în țară crește cultivată și înflorește toată vara.

Romanii foloseau lavanda pentru a-şi parfuma băile şi se considera că originea cuvântului “lavandula” vine de la latinescul “lavare”= a spăla.

Lavanda este folosită ca plantă medicinală din vremuri îndepărtate, dar proprietăţile terapeu­tice ale uleiului eteric extras din această plantă au fost descoperite la începutul secolului al XX-lea. Mii de tone de lavandă se folosesc pentru extragerea uleiului eteric prin distilare sau se usucă în camere bine aerisite. În compoziţia plantei au fost identificate peste 40 de componente care nu pot fi obţinute pe cale de sinteză în laborator. În compoziţia plantei se regăsesc alcoolul olifalic, acidul acetic, taninul şi principiile amare, care atribuie lavandei virtuţi vindecătoare pentru mai bine de 70 de boli.
3
În trecut, uleiul de lavandă era folosit la parfumarea produselor cosmetice. Astăzi, poate fi folosit atât extern pentru calităţile sale analgezice, cicatrizante şi calmante în răceală, gripă, stări febrile, răni, abcese, furuncule, cât şi intern, ca antiseptic, diuretic, carminativ, calmant.
Efectele lavandei:
  1. Luptă împotriva insectelor.  Aplică pe piele un amestec de câteva picături de ulei de levanţică amestecate cu ulei de măsline sau cremă hidratantă fără miros pentru a îndepărta insectele şi înţepăturile lor atât de inestetice.
  2. Luptă împotriva moliilor. Săculeţele cu flori de levănţică uscată reprezintă o alternativă minunată a naftalinei.
  3. Desfundă nasul. Inhalează aburii produşi de 5-7 picături de ulei de levanţică adăugaţi în 250ml de apă fierbinte şi vei putea respira mai uşor.
  4. Calmează arsurile. Aplică 2-3 picături de ulei sau tinctură de levănţică pe arsură. Acelaşi ingredient amestecat cu apă minerală poate calma chiar şi arsurile solare uşoare.
  5. Relaxează. Pentru a avea parte de un somn odihnitor şi a te relaxa pune 2-3 picături de ulei de levănţică pe perna pe care dormi sau inhalează aburii din amestecul cu apă fierbinte. Aroma sa are o binecunoscută putere în relaxare şi îndepărtarea stresului.
  6. Calmează migrenele. Punctând acelaşi efect ca şi în cazul anterior, este bine de reţinut că uleiul de levănţică are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare. Migrenele pot fi calmate uneori şi fără pastile (dacă nu doreşti să le administrezi sau îţi sunt contraindicate). Un simplu masaj al tâmplelor cu câteva picături de ulei şi un ceai călduţ de levănţică te pot ajuta să calmezi atât de stresantele dureri de cap.
  7. Menţine un ten frumos. Câteva picături aplicate în crema ta hidratantă contribuie la menţinerea unui ten frumos, strălucitor şi…bine mirositor.
  8. Este antiseptică si antiinflamatoare. Un amestec de bicarbonat de sodiu, ulei de levănţică şi apă te ajută să dezinfectezi rănile superficiale.

Totodată, lavanda dă o savoare uimitoare mâncării. Iată câteva reţete delicioase:

 

Unde găsim lavanda?

Lavanda poate fi cultivată acasă, în grădină sau ghiveci. Butaşii pot fi comandaţi de aici iar seminţele de aici sau alte magazine de specialitate.

Ceaiul, uleiul, tinctura pot fi cumpărate din farmacii naturiste sau magazine de tip Plafar, existând bineînţeles şi varianta online aici, aici sau aici. Preţurile sunt în jur de 5 lei ceaiul, 30 lei uleiul şi 10 lei tinctura.

Uleiul de levănţică poate fi preparat şi acasă prin procedeul descris aici.

 

Recomandare personală4

Mie îmi place să păstrez pe birou un săculeţ cu flori de lavandă uscate şi-i inhalez mirosul ori de câte ori atmosfera e mai tensionată şi am nevoie de puţină „destresare” şi calmare. Bine, nu doar atunci, lavanda chiar are un miros extrem de plăcut! 🙂

 

Aveţi grijă de voi! Meritaţi!

Abonaţi-vă paginii de Facebook a blogului pentru a fi mereu la curent cu postările, sfaturile şi recomandările noastre.

Anunțuri

5 gânduri despre „Lavanda. Liniştea.

  1. EU am lavanda in ghiveci…miroase senzational, Ia ruleiul de lavanda eu il incoporez in cosmeticele homemade. Oricum foarte frumos articolul, informativ…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s