Zile de miere, zile cu miere…de calitate!

 

Mierea…un nectar dulce

Mierea…o bogăţie de gust, parfum şi cristale

Mierea…un răsfăţ de toamnă târzie, într-un ceai cald de iasomie

 

1111

 

Mierea este o alternativă atât de delicioasă şi sănătoasă a zahărului încât îţi vine s-o mănânci goală…sau o faci deja. Ea dă un gust deosebit ceaiurilor de fructe şi plante, sucurilor naturale şi parcă îndulceşte puţin şi toamna cea rece, nu-i aşa?

Cu toate acestea, dacă vrem să ne bucurăm de toate beneficiile acesteia, trebuie s-o cunoaştem mai bine, s-o înţelegem şi să o tratăm ca atare.

2222

 

MIEREA

Producerea

Producerea mierii de către albine este un proces complex de transformare a materiei prime în miere, începând cu recoltarea și terminându-se cu căpăcirea celulelor din faguri. Albinele lucrătoare recoltează nectarul sau mana cu ajutorul aparatului bucal (trompa) și le înmagazinează un timp în gușă, unde sunt amestecate cu salivă, iar la sosire transferă conținutul zaharat albinelor din stup, care îl prelucrează în continuare, până se obține produsul finit.

Valoarea alimentară şi dietetică

Valoarea alimentară a mierii constă în primul rând în bogăția ei în zaharuri (70-80%), din acest punct de vedere, fiind un aliment energetic prin excelență. Majoritatea zaharurilor din miere sunt zaharuri simple, (glucoză și fructoză), care nu mai necesită o prelucrare specială prin digestie, fiind direct asimilate și arse complet, până la stadiul de bioxid de carbon și apă, eliberând energie în toate etapele de descompunere prin care trec. Un gram de zaharuri din miere eliberează ca și zahărul de sfeclă: 4,1 calorii, dar (spre deosebire de zahăr), această energie este pusă în totalitate la dispoziția organismului, astfel că mierea este un aliment ușor asimilat și digerabil.

Deosebirea esențială a mierii de albine de zahărul comercial constă în conținutul său ridicat în unele substanțe nezaharoase (microelemente, enzime, acizi organici și vitamine), care își exercită efectul pozitiv atât prin acțiunea de reglare a unor funcții importante ale organismului, dar și contribuind la conferirea calităților gustative specifice („gust de miere”). Atât aspectul, culoarea, consistența și gustul fac din miere un aliment mult apreciat, dar mai ales aroma sa specifică, datorită conținutului în uleiuri eterice (volatile), parfumul mierii fiind identic cu parfumul florilor din care provine.

Valoarea terapeutică a mierii

Mierea de albine nu are doar calități nutritive ci, în urma studiilor, s-a demonstrat că are și o acțiune terapeutică eficientă, ce se exercită atât asupra afecțiunilor digestive, cât și în afecțiunile hepato-biliare, cardio-vasculare, respiratorii, afecțiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în bolile de nutriție și cele infecțioase, în afecțiunile sanguine și în cele cutanate.

Cu toate calitățile sale prețioase, mierea are și contraindicații pentru pacienții care suferă de obezitate, diabet zaharat, tulburări glicoregulatorii, insuficiență pancreatică exocrină și pentru pacienții gastrectomizați, cât și în anumite tulburări alergice.

3333

 

Caracteristicile mierii de calitate

„Mierea conţine peste 400 de substanţe organice, care îi conferă o valoare terapeutică uriaşă. Pe lângă apa biologică şi zaharuri (fructoză, glucoză, maltoză, zaharoză), mierea mai conţine vitamine, minerale, anumite tipuri de ceară, enzime care-i dau o valoare terapeutică uriaşă. Pentru a fi siguri că beneficiem de calităţile excepţionale ale mierii trebuie să fim siguri că dispunem de o  miere de calitate, nefalsificată, de la albine nehrănite cu zahăr şi netratate cu antibiotic. De asemenea, trebuie să fim siguri că mierea nu a fost încălzită la o temperatură mai mare de 40 grade C, deoarece îşi pierde proprietăţile terapeutice şi devine toxică. Prin urmare, este foarte important de unde cumpăraţi  mierea.“

Sfatul specialistului
Dr. Mirela Stranţ – specialist Apifitoterapie
  • Mierea naturală se zahariseşte după o anumită perioadă de timp,  excepţie făcând mierea de salcâm, care cristalizează foarte târziu sau deloc.
  • Mierea naturală, cristalizată, are cristale fine care se topesc repede în gură, pe când  mierea falsificată cu zahăr are cristale grosolane care se dizolvă mai lent.
  • Mierea falsificată cu zaharină are gust dulce pronunţat, aproape leşinător.
  • Mierea naturală conţine întotdeauna în suspensie particule solide sau materii coloidale, astfel încât, pusă într-un vas transparent are aspect uşor tulbure.
  • Dacă gustul mierii este uşor caramelizat, înseamnă ca a fost încălzită direct pe flacără pentru a fi fluidizată sau amestecată cu zahăr ars.
  • Dacă mierea nu are aromă se poate presupune sau că a fost supraîncălzită în scopul fluidizării, sau provine din zahăr prelucrat de albine sau este foarte veche. În toate cazurile este fără valoare terapeutică.
  • Mierea provenită de la albinele hrănite cu zahăr sau cea falsificată cu glucoză industrială este mai puţin dulce decât mierea florală, iar în cazul falsificării cu zaharină în amestec cu glicerină, deşi dulce, are reacţie alcalină.
  • Mierea veche, ca şi mierea falsificată cu zahăr invertit artificial are aciditate mai mare decât cea normală, în timp ce mierea falsificată cu zahăr neinvertit are un indice de aciditate foarte scăzut.
  • Mierea încalzită agresiv îşi măreşte aciditatea datorită descompunerii fructozei în acid formic.

 

Proprietăţi cosmetice:

Este bine cunoscut faptul că mierea este folosită ca ingredient în majoritatea măştilor pentru ten sau împachetărilor pentru corp.

Articole:

 

De asemenea, vă recomand să citiţi şi să încercaţi acest experiment: Un AN fără zahăr! Alegeţi chiar şi o perioadă mai scurtă, cu siguranţă veţi simţi beneficii atunci când veţi renunţa la zahăr în favoarea unor alternative mai sănătoase.

 

===Aveţi grijă de voi! Meritaţi!

===Urmăriţi pagina de Facebook a blogului pentru multe sfaturi de prin lume adunate.

 

Surse: http://www.wikipedia.ro, http://www.revistafelicia.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s