Sămânţa sănătăţii (1)

Sămânţa sănătăţii se găseşte în multe seminţe pline de beneficii pentru organismul şi starea noastră de bine.

1Articolele precedente Germenii de grâu, Germenii de broccoli, Seminţele de in, m-au determinat să adun şi să detailez toate beneficiile, indicaţiile terapeutice şi nutriţionale ale seminţelor diferitelor plante într-un singur articol, pentru a fi mai uşor de parcurs şi asimilat. Mă gândesc şi la un giveaway în tema  asta…adăugăm teoriei şi puţină practică.

Seminţele de floarea soarelui

Bogate în acizi graşi nesaturaţi şi proteine, având în componenţă elemente nutritive precum: calciu, magneziu, fosfor, vitamina E şi vitamina B, care pot preveni ateroscleroza şi proteja sănătatea inimii, ameliorând în acelaşi timp efectele arterosclerozei şi hipertensiunii arteriale. Mie îmi place să le adaug în iaurt sau în salatele de fructe (le cumpăr în varianta decojită şi fără sare). Puteţi să le adăugaţi în diferite alte reţete dar recomandat este să le consumaţi în varianta fără sare şi dacă se poate neprăjite. Pot fi cumpărate din majoritatea supermarket-urilor dar şi din magazinele Bio/Plafar.

Reţete:

Seminţele de dovleac

Gustoase şi aproape la fel de faimoase ca şi cele prezentate anterior, seminţele de dovleac conţin proteine, beta-caroten şi vitamina A, având proprietăţi energizante, vermifuge, afrodiziace, laxative şi antianemice. O cură cu seminţe de bostan/dovleac ameliorează afectiunile prostatei, combate insomniile şi simptomele cauzate de lipsa de fier. Pot fi consumate ca atare, ca ingredient în salate şi sucuri de fructe/legume sau în orice altă reţetă preferaţi. Pot fi cumpărate din aceleaşi locuri ca şi seminţele de floarea soarelui.

Reţete:

Seminţele de cânepă

Au un conţinut impresionant de nutrienţi. Conţin 10 aminoacizi esenţiali printre care Omega 3 şi 6 şi 30% proteină pură. Au în jur de 40% fibre, cea mai mare cantitate găsită în vreun aliment. Acest conţinut bogat contribuie la prevenirea unor forme de cancer, boli de inimă şi Alzheimer. Pot fi cumpărate din magazine Bio/Plafar sau online de aici.

Reţete:

Seminţele de susan

Sunt bogate în calciu, magneziu, zinc, fier, B1 şi fosfor. Ele micşorează tensiunea şi previn afectarea ficatului de toxine. Mai mult decât atât, previn artrita, astmul, migrenele, durerile asociate ciclului menstrual, neplăcerile menopauzei şi ale osteoporozei. 30 de grame de seminţe de susan conţin 3 grame de fibre, acestea ajutând la scăderea colesterolului şi controlând nivelul zahărului din sânge. Menţin sistemul digestiv sănătos, şi sunt utile în cazul dietelor sau diferitelor regimuri alimentare, oferind senzaţia de saţietate pentru un timp mai îndelungat. Pot fi consumate ca atare, sub formă de batoane (atenţie însă, cele cu miere şi nu cu zahăr), ca ingredient în iaurturi, salate, sucuri sau reţete puţin mai complicate. Ca şi în cazul celorlaltor seminţe, pot fi găsite în magazine, fie supermarket, fie Bio sau Plafar.

Reţete:

Multe seminţe, multe beneficii, găsiţi aici partea a 2-a a articolului.

Aveţi grijă de voi! Meritaţi!

5 gânduri despre „Sămânţa sănătăţii (1)

  1. Pingback: Sămânţa sănătăţii « Sănătate cu Stil

  2. eu sunt o mare consumatoare de seminte: in, pin, floarea soarelui, nuci de macadamia, de brazilia, fistic insa imi tot propun sa imi cumpar seminte de canepa si tot uit. imi si trec pe lista de cumparaturi, mai ales ca am citit descrierea despre continutul lor! merci frumos!

Lasă un comentariu